Psykoterapia on vuorovaikutuksellisessa hoidossa tapahtuvaa lisääntyvän ymmärryksen hakemista omaan mieleen ja omiin kokemuksiin. Psykoterapiasta voidaan hakea apua, kun ihmisen toimintakyky on heikentynyt erilaisiin psyykkisiin oireisiin, haasteisiin ja kokemuksiin liittyen tai jos esimerkiksi lapsen tai nuoren kasvu ja kehitys ei etene ikätasoisella tavalla.
Psyykkiset oireet voivat ilmetä esim. ahdistuneena, alakuloisena mielialana, pelkoina, levottomuutena, pakko-oireina tai käytösoireina. Psykoterapiassa asiakas voi psykoterapeutin kanssa käsitellä hankalaa oloaan, ongelmiaan ja vaikeita kokemuksiaan. Tavoitteena on vähitellen yhteistyössä tehtävän psykoterapeuttisen prosessin kautta saada vahvistumista arjen toimintakykyyn.
Psykodynaamisessa psykoterapiassa terapeutin tehtävänä on pyrkiä ymmärtämään lasta ja hänen myönteisen kehityksensä esteenä olevia kokemuksiaan. Psykoterapiassa pyritään luomaan vuorovaikutussuhde, johon asiakas voi mahdollisimman vapaasti ja turvallisesti tuoda omia ajatuksiaan, mielikuviaan ja tunteitaan.
Lapset ja nuoret ilmaisevat itseään puhumisen lisäksi paljon toiminnan, kuten esimerkiksi leikkimisen, piirtämisen tai pelaamisen kautta. Psykoterapeutti pyrkii ymmärtämään lapsen ja nuoren ilmaisemia asioita ja pukemaan niitä sanoiksi.
Psykoterapian jatkuvuus samalla terapeutilla ja terapiakäyntien säännöllisyys on tärkeää. Terapiakäynnit tapahtuvat samana päivänä ja samaan aikaan. Käyntien tiheys sovitaan yksilöllisesti. Tavallinen käyntitiheys on 1-3 kertaa viikossa. Muutoksista ja tauoista, kuten lomista, on tärkeä sopia hyvissä ajoin.
Psykodynaamisen psykoterapian vuorovaikutussuhteen kautta tapahtuvat muutokset tulevat esille vähitellen. Psykoterapian alkaessa terapian kestoa on vaikea määritellä. Psykodynaaminen psykoterapia kestää yleensä useampia vuosia. Terapian sopiva lopettamisaika tulee esille terapiaprosessin kuluessa. Lopettamisesta sovitaan hyvissä ajoin yhdessä ja lopettamistyöskentelylle varataan riittävästi aikaa.
Lapsen psykoterapiaan liittyy vanhempien tukikäyntejä oman psykoterapeutin luona. Vanhempien ohjauksen keskeisenä sisältönä on lapsen tilanne ja lapsen hoidon vanhemmassa herättämät tunteet. Vanhemman tuki on hyvin merkityksellinen lapsen terapiaprosessissa. Usein jos vanhemmilla on erillinen oma työntekijä, tapaavat vanhemmat lapsen psykoterapeuttia sopimuksen mukaan.